Äpplets Dag
Den 25 september 2016 hölls temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige. Riksförbundet Svensk Trädgård har tagit ett första initiativ till en ny landsomfattande temadag.
Huvudsyftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd.
Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden som:
- sortbestämning, plantering, skötsel, beskärning, skörd, ympning
- användning, matlagning, recept, näringsvärde och hälsofrämjande aspekter
- bevarande av lokala äppelsorter
- äppelträdets betydelse för kulturlandskapets ekologi och biologi
Vi samlades i den trevliga miljön vid Skälby gård där Kristina Laghem, Lotta Jansson, Marianne Hedberg, Margareta Arvidsson och Margareta Hjortzberg-Nordlund hade ordnat en väldigt fin middag med äpplet som ingrediens i en trerätters komposition.
Äppelmust med tilltugg av rotfrukt- och äppelchips, torkade äppelringar.
Förrätt
Till förrätt Waldorfsallad gjord av Margareta Arvidsson och ett gott bröd, även det med äpplen i, bakat av Margareta Hjortzberg-Nordlund. En riktig lyxrätt som fått sitt namn efter lyxhotellet Waldorf-Astoria i New York, där den serverades första gången 1896 och serveras än i dag.
Varmrätt
Till varmrätt hade Kristina lagat en höstgryta med svamp och äpplen. Till den serverades pressad potatis och persilja samt ett par brödsorter bakade av Marianne.
Dessert
Till dessert fick vi äppel- och getostflarn med timjan och vit chokladcreme. En fin brytning.
Bröd som serverades
Äppel- och getostflarn med timjan och vit chokladcreme
Rågsurdegsbröd med äpple och morot
Ett stort tack till alla som ställde upp och vi ser fram emot Äpplets Dag 2017.
Om du vill prova recepten klicka på länktexten.
Mera bilder från Äppelmiddagen.
Lämna ett svar